drs. Jopie Beenakkers

Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut BATC

Nijmegen

home

de principes

behandelvormen

thema's

sitemap

register

 

Principe voeding

Thema:
het ideale gewicht:

meten is weten?

Lichaamssamenstelling en ouder worden

emoties, stress

eten, hoeveel?

fysieke omgeving

genetische aanleg

lichamelijke activiteit

nachtrust

sociale norm

vitaliteit oudere

 

Nachtrust en het ideale gewicht

Een korte nachtrust maakt dik. Hoe minder iemand slaapt, desto dikker hij wordt. Chronisch slaaptekort maakt ook hongerig: zin in veel en vet eten.

Omgekeerd slapen mensen met overgewicht te licht, te weinig of helemaal niet. Zware mensen hebben ook vaak last van slaapapneu. De achterkant van hun slappe tong sluit in de slaap de luchtpijp secndenlang af, waardoor ze keer op keer wakker schrikken.

 

Een korte nachtrust blijkt de hormoonspiegels te beïnvloeden van twee bij de eetlust betrokken hormonen, ghreline en leptine. De hormonen zijn in werking elkaars tegenpolen. Ghreline, afgescheiden in de maag, wekt de eetlust op. Het door vetcellen geproduceerde hormoon leptine dooft het hongergevoel na een goede maaltijd juist uit. Een kort nachtje slaap blijkt het subtiele evenwicht tussen beide hormonen danig in de war te schoppen.

Kortslapers hebben de volgende ochtend veel hogere concentraties van het eetlustopwekkende ghreline in hun bloed dan langslapers. En minder van het hongeronderdrukkende leptine. Kortom,  kortslapers worden wakker met méér honger – honger die bovendien minder goed te stillen is.

Bovendien werkt chronisch slaaptekort depressie, brun-out en hartkwalen in de hand.