drs. Jopie Beenakkers 

Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut BATC 

Nijmegen

home

de principes

behandelvormen

thema's

sitemap

register

 

lymfedrainage:
stress
dehydratie

Zie ook thema;
vrouw

Lymfedrainage bij overprikkeling (stress)

Continue stress veroorzaakt een teveel in ons lichaam van het hormoon cortisol,  een  corticostero´denhormoon dat gemaakt wordt in de bijnierschors uit cholesterol. Het speelt een rol bij de vertering van voedsel, hetslaap-waakritme, het afweersysteem. Cortisol komt vrijt bij elke vorm van stress, zowel fysieke als psychologische. Het zorgt ervoor dat eiwitten in spieren worden afgebroken waarbij glucose(energie) vrijkomt. Als wij namelijk een actie willen ondernemen, wat  het moment van stress is, dan komt  er adrenaline en noradrenaline vrij. Cortisol zorgt ervoor dat dit verlies van energie weer wordt gecompenseerd. Als men echter in de stress blijft/wanneer we kiezen voor de verkeerde oplossing, dan stopt de productie van cortisol niet en dit leidt tot klachten bij het eten, slapen en onze afweer tegen ziektes.

Deze overprikkeling van het sympathische zenuwstelsel kan ertoe leiden dat de huid opzet, rood wordt en U,  bijvoorbeeld  uw ogen niet meer open krijgt.

Ziekteverschijnselen stress: depressie en angststoornissen, negatieve invloed op leer- en geheugenprocessen, versnelde ademhaling, verhoogde koolzuurspiegel in het bloed, duizeligheid, angstgevoel en paniek, verkrampte nekspieren, spanningshoofdpijnen, migraine en rugklachten, versnelde hartslag, risico op een hartaandoening, verhoogde bloeddruk en vaatvernauwing, verstoorde spijsvertering en darmwerking, ge´rriteerde darmsyndroom, verhoogde kans op diabetes II, maagpijn, onregelmatige menstruatiecyclus en verminderd libido, verzwakt immuunsysteem, chronisch grieperig,  voorhoofdsholteontsteking, chronische neusverkoudheid, tinitus, wallen onder de ogen.