drs. Jopie Beenakkers

Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut BATC

Nijmegen

home

de principes

behandelvormen

thema's

sitemap

register

 

Principe voeding

Thema: het ideale gewicht:

meten is weten

Lichaamssamenstelling en ouder worden

emoties, stress

eten, hoeveel?

fysieke omgeving

genetische aanleg

lichamelijke activiteit

nachtrust

sociale norm

vitaliteit oudere

Meten is weten?

Het vetpercentage noemt men de prestatiebepalende factor bij fysieke activiteit. Dit vetpercentage is echter sterk afhankelijk van geslacht, leeftijd, erfelijkheid, ras, ziekte, medicatie, training, voeding,... . De materie is zo  ingewikkeld en zo individueel verschillend dat algemene uitspraken over gewicht en vetpercentage niet gedaan kunnen worden.

Daarom de terechte vraag,  wat is de waarde van meten?  De cijfers zijn gebaseerd op onderzoek bij jongvolwassenen.l

De eerste manier die gebruikt wordt om de energiebalans uit te drukken is de Body Mass Index (BMI) of Quetelet-index (QI) >= 25 kg/m2.
Eronder (18)? dan is er sprake van ondergewicht. Erboven?  van overgewicht. 
BMI is een vergelijking van lichaamsgewicht met lichaamslengte: (uw gewicht : uw lengte)2

De tweede manier: huidplooimeting, meting op vier plekken aan de linkerzijde van het lichaam: voorkant bovenarm (biceps), achterkant bovenarm (triceps), rug onder het schouderblad (subscapulair), zijkant net boven de heup (supra-iliacaal). Men pakt een stuk huidlaag op en met een speciale tang word gemeten hoe dik die laag is. De vier diktes worden bij elkaar opgeteld en lettend op leeftijd en geslacht zijn de resultaten af te lezen van een tabel.

Let wel, het zichtbare vet wordt aan de buitenkant gemeten en niet het vet in en om de organen (visceraal vet). Bovendien zijn de metingen afhankelijk van diegene die ze uitvoert (ervaring is nodig) en stijgt de hoeveelheid vet met de leeftijd zonder dat de dikte van de huidplooien evenredig toeneemt!

Derde manier: het meten van de middelomtrek, WHR (Waist-Hip-Ratio). Een persoon met vetophoping  ter hoogte van de buikstreek  loopt groter risico op cardiovasculaire aandoeningen dan iemand met vet ter hoogte van heupen. 
Formule:
WHR = (omtrek middel in cm) : (omtrek heupen in cm)
Aanbevolen WHR voor vrouwen  <0,80
Aanbevolen WHR voor mannen   <0,95
Omtrek  middel (smalste deel  BOVEN navel) meten in ontspannen houding.

Variatie:  het meten van alleen de taille. Men veronderstelt een verhoogd gezondheidsrisico wanneer de  buikomtrek groter is 88 cm (vrouw) en 102 cm (man).

Vierde  manier: de Doe het zelf meting, formule ontwikkeld door de universiteit van Wageningen:
vet% = (BMI X 1,2) + (leeftijd X 0,23) - (geslacht X 10,78) - 5,4

Vijfde manier en de meest simpele: tailleomtrek gedeeld door lichaamslengte. Wanneer daar uitkomt 0,5 of lager, dan is het okay. 

Zie ook thema "Als je ouder wordt"