drs. Jopie Beenakkers 

Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut BATC 

Nijmegen

home

de principes

behandelvormen

thema's

sitemap

register


psyche:

filosoferen
gedragsondersteuning
meditatie

Meditatie

Rondom meditatie hangt enerzijds iets wazigs, iets geitenwollensokken achtig, iets softs. het zou niets te maken hebben met de werkelijkheid, de waarheid.
Dat is niet juist. Deze opvatting heeft te maken met de moderne idee dat we alleen de buitenkant van iets kunnen kennen, niet de binnenkant. Voordat de moderne tijd aanbrak was meditatie dan ook de methode bij uitstek om te filosoferen, wetenschap/kennis te ontwikkelen en zo je individuele persoonlijkheid te ontwikkelen. Eeuwenlang heeft men intu´tie als het belangrijkste vermogen van de mens beschouwd. Inspiratie is dan intu´tie door God of het goddelijke gegeven. De geest of spiritus als medium. In het oosten heeft meditatie veel minder plaats moeten maken  voor de buitenkant dan hier bij ons. 

Anderzijds is meditatie modieus in managementtheorieŰn en praktijken: er wordt gepleit voor stilteruimtes en/want het zou je leven beheersbaar maken, je zou er creatief van worden e.a.

Wij hier in Nederland denken bij meditatie vooral aan yoga en het boeddhisme. Ikzelf wijs yoga en andere ademhalingstechnieken af: teveel een streven naar beheersing. Ik ben een voorstander van schouwen. Dit kan naar jezelf (je lichaam) en doorheen (de diepere wereld) jezelf. En wat er dan gebeurt hangt er maar helemaal van af, van wie je bent.

De bedoeling is het bereiken van het niveau onder je woordenbrij in je hoofd, de werking van je verstand,  je emoties en je wil. Dit wordt ook wel het niveau van "het kleine ik" genoemd. 

Ik weet dat de meeste mensen 'schouwen' erg moeilijk vinden. Een gemakkelijkere methode is het schouwen naar jezelf door te staren naar jezelf in een spiegel.