drs. Jopie Beenakkers 

Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut BATC 

Nijmegen

home

de principes

behandelvormen

thema's

sitemap

register

 

  thema Massages:
de vrouw
het gezicht
het lichaam
massage oudere
de voeten

Zie ook principe:
energie

 

zie ook:
behandelvormen

 

 

Massages

In de loop van ons leven hebben we houdingsgewoontes ontwikkeld - zowel psychisch als fysiek - die niet vol te houden zijn. Om de fysieke houding te corrigeren zullen gebogen en slingerende spieren gestrekt moet worden. Een jarenlange gewoonte  is echter moeilijk te doorbreken door alleen houdingsoefeningen. De spieren staan heel erg strak, vooral die aan de voorkant van het lichaam.  Een effectief hulp is massage.

Een door steriele ontstekingen geplaagd lichaam heeft zijn veerkracht en elasticiteit verloren. Alles gaat moeilijker, zelfs opstaan! We worden of zijn stijf en stram. We  krijgen last van allerlei ongemakken zoals spanningshoofdpijn, ischias, tintelende vingers en ook onze organen komen in het nauw. 

Lichte ontstekingsverschijnselen in zwaarbelaste spieren na bijvoorbeeld sporten,  verdwijnen door massages sneller. Niet doordat het de verzuring door ophoping van melkzuur vermindert, zoals vaak beweerd wordt. Maar, een massage activeert de voor mechanische prikkels gevoelige sensoren, waardoor een biochemische reactie op gang wordt gebracht. Het aantal orgaantjes in de cel die energie leveren (mitochondriŽn), neemt toe en er is minder activiteit van het eiwit NF-kappa-B, wat duidt op een afname van de ontstekingsactiviteit in de beschadigde spieren. Gevolg:  de ontstekingsactiviteit blijft gematigd (want deze is noodzakelijk voor de genezing) en de spierpijn vermindert.

Er bestaan ontelbaar vele massagesystemen. Ik maak gebruik van: acupressuur, bindweefsel, dynamische, klassieke, periost en pincement, lymfedrainage behandelvormen.

Uit  steeds meer onderzoeken blijkt door massages,  naast pijn, ook  dat  stress en depressies verminderen  en het slaappatroon zich verbetert.

Gemasseerd wordt met plantaardige en etherische oliŽn van Chi.