drs. Jopie Beenakkers

Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut BATC

Nijmegen

home

de principes

behandelvormen

thema's

sitemap

register

 

Principe voeding

Thema:
het ideale gewicht:

meten is weten?

Lichaamssamenstelling en ouder worden

emoties, stress

eten, hoeveel?

fysieke omgeving

genetische aanleg

lichamelijke activiteit

nachtrust

sociale norm

vitaliteit oudere

 

Lichamelijke activiteit en het ideale gewicht

Uit onderzoek blijkt dat bij mensen en dieren met overgewicht het hongergevoel verstoord is: dikke individuen zijn ongevoelig voor de hormonen leptine en insuline. Insuline regelt het suikergehalte van het bloed. Leptine geeft een seintje om te stoppen met eten zodra er voldoende gegeten is. 

Bewegen zet de hersenen van dikke mensen aan tot het maken van stoffen die zenuwen en hersenen opnieuw gevoelig maken voor insuline en leptine.

Leptine wordt gemaakt door de vetcel en informeert de hersenen over de vetmassa. Neemt de vetmassa af, dan vermindert ook de hoeveelheid leptine. 
Insuline wordt gemaakt in de eilandjes van Langerhans en reageert op de glucoseconcentratie in het bloed. Als deze te hoog is, verlaagt insuline het glucosegehalte van het bloed.  
Hormonen zoals glucagon, adrenaline, cortisol daarentegen zijn glucosespiegelverhogend.

Men gaat ervan uit dat verhoging van het energieverbruik door meer  lichamelijke activiteit, vet  laat verdwijnen. Echter, men weet alleen, hoeveel energie er gemoeid is met een toegevoegde activiteit (zoals een training). Men weet niet wat er gebeurt met het totale dagelijkse energiegebruik: wordt bijvoorbeeld de extra inspanning gedurende de dag gecompenseerd, en zijn we aan het eind van de dag weer even ver?