drs. Jopie Beenakkers

Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut BATC

Nijmegen

home

de principes

behandelvormen

thema's

sitemap

register

Thema:
het ideale gewicht:

meten is weten?

Lichaamssamenstelling en ouder worden

emoties, stress

eten, hoeveel?

fysieke omgeving

genetische aanleg

lichamelijke activiteit

nachtrust

sociale norm

vitaliteit oudere

Kijk ook bij
Principe voeding

Thema: het ideale gewicht

Gewicht is een  thema met veel haken en ogen. Het is actueel doordat steeds meer mensen last hebben van  teveel lichaamsvet. 

Het lichaamsgewicht kan worden onderverdeeld in vetmassa (=onderhuids vet + inwendig vet) en vetvrije massa (= spieren + bot). Het doel van het meten van iemands lichaamssamenstelling is  het bepalen van de hoeveelheden vetmassa en vetvrije massa. 

Om in leven te blijven heeft een mens energie nodig.
Het basaal of rustmetabolisme neemt 65 tot 70 % van het totale dagelijkse energieverbruik voor zijn rekening. Deze calorieŽn zijn nodig om in leven te blijven en alle vitale functies te kunnen vervullen zoals pompen hart, lichaamstemperatuur, ademhaling, celvernieuwing. 
De pieken in de figuur geven aan dat fysieke activiteit sterk kan variŽren naargelang men actief is.

De belangrijkste component van invloed op het rustmetabolisme is de vetvrije massa. 
Aangezien mannen meer vetvrije massa hebben dan vrouwen ligt hun rustmetabolisme hoger. Oudere volwassenen verliezen geleidelijk spiermassa en dus vetvrije massa. Dit resulteert in een verlaagd rustmetabolisme.

Groei en herstel vragen energie en verhogen het totale energiegebruik. Dit gebruik is dan ook 5-10 % hoger bij babies, peuters, kleuters, pubers, adolescenten en sporters. 

Na de maaltijd gaat er extra energie naar de vertering van het voedsel en de verwerking ervan in het lichaam. Dit proces heet "specifiek dynamische werking" of het thermisch effect (SDW) en bedraagt ongeveer 10 % van het dagelijkse energieverbruik. Eiwitten hebben de hoogste SDW,25 % van de hoeveelheid energie van die eiwitten gaat verloren aan SDW. De SDW van koolhydraten en vetten ligt een stuk lager. Om deze reden zijn eiwitrijke diŽten populair bij mensen die willen afvallen: de ingenomen eiwitten verhogen het energieverbruik. Bovendien zorgen ze voor een hoog verzadingsgevoel. Extreem veel eiwitten belast echter lever en nieren. Naast eiwitten verhogen ook voedingsvezels de SDW. 

Factoren die samenhangen met ons lichaamsgewicht zijn o.a. voeding, lichamelijke activiteit, leeftijd, emoties, stress, de sociale norm, fysieke omgeving, genetische aanleg