drs. Jopie Beenakkers

Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut BATC

Nijmegen

home

de principes

behandelvormen

thema's

sitemap

register

zie principe voeding

zie Thema:
het ideale gewicht:

meten is weten?

Lichaamssamenstelling en ouder worden

emoties, stress

eten, hoeveel?

fysieke omgeving

genetische aanleg

lichamelijke activiteit

nachtrust

sociale norm

vitaliteit oudere

 

 

Fysieke omgeving en het ideale gewicht

Ons lichaam is een  aaneenschakeling van witte en bruine vetcellen. Wit vetweefsel wordt gebruikt voor langdurige vetopslag en beschermt ons tegen kou. Bruin vetweefsel produceert warmte door de verbranding van wit vet. 

Bij mensen start de ontwikkeling van bruin vetweefsel na de 30ste week van de zwangerschap: babies  hebben nog niet veel isolerend wit vetweefsel en hun warmteproductie door bibberen werkt nog niet optimaal . Bij  volwassenen zit het bruin vet in de hals en rond de sleutelbeenderen. Bij kou wordt er vet opgestookt en warmte geproduceerd zonder dat je beweegt of zelfs maar rilt. 

Verschillende onderzoeken tonen aan dat bruin vet meer voorkomt bij vrouwen, slanke mensen en mensen met lage bloedsuikers. Dikke mensen hebben minder bruin vet dan magere en hun onderhuidse vet vormt een dikke isolatielaag. Van buiten koud,van binnen warm dankzij die isolatie. Hun lichaam ziet geen reden om de bruin-vet-kacheltjes hoog op te stoken.

Men is aan het ontdekken dat macrofagen in vetweefsel een belangrijke rol spelen bij het op temperatuur houden van het lichaam. Die macrofagen kunnen echter hun rol niet goed vervullen in overvol vetweefsel. Zij hebben al hun kracht nodig om  de celschade te herstellen veroorzaakt door te volle vetcellen.  Waarschijnlijk kunnen dikke mensen door hun stofwisselingsinflexibiliteit geen vet verbranden als ze in de  kou staan.

Deskundigen willen graag dat we ons bruine vetweefsel stimuleren. De thermostaat een paar graden lager zetten helpt misschien (de temperatuur in huis onder de 19 graden houden), maar dan mag er geen dikke trui worden aangetrokken. Ook in koud water zwemmen, een koude douche nemen wordt aangeraden. Het betekent kou lijden. 

Zie voor meer informatie de site van Prof. dr. Martijn Katan:
www.mkatan.nl/radio-en-tv/131-bruin-vet.html

Geneesmiddelenfabrikanten proberen medicijnen te vinden die de vorming van bruin vet bevorderen. Maar zover is het nog lang niet en geneesmiddelen tegen vetzucht hebben vervelende bijwerkingen.