drs. Jopie Beenakkers

Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut BATC

Nijmegen

home

de principes

behandelvormen

thema's

sitemap

register

 

Principe voeding

Thema:
het ideale gewicht:

meten is weten?

Lichaamssamenstelling en ouder worden

emoties, stress

eten, hoeveel?

fysieke omgeving

genetische aanleg

lichamelijke activiteit

nachtrust

sociale norm

vitaliteit oudere

 

Emoties, stress en het ideale gewicht

Emoties spelen bij het eten een rol. 

Er zijn Emotie-eters. Zij laten hun voedingsgewoonten sterk beÔnvloeden door stemmingen. Sommigen eten meer om zichzelf beter of gelukkiger te voelen, anderen juist minder. 

Externe eters eten vooral als ze eten zien. De voortdurende beschikbaarheid van voeding, onze Ďobesogene samenlevingí, maakt het voor hen  moeilijk om controle over het eigen eetgedrag te houden. 
Ook als zij aan tafel zitten met mensen die veel eten, gaan zijzelf meer eten dan goed voor hen is.

Ook de wijze van omgang met stress heeft invloed op het lichaamsgewicht. De hormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol komen vrij bij stress. 
Adrenaline verhoogt de stofwisseling. Stress kan zo honderden calorieŽn op een dag verbranden. Langdurig stress werkt echter  dikheid in de hand  doordat na de adrenaline   cortisol wordt afgescheiden. Cortisol zet  de afgifte van glucose in werking als voorbereiding op de vlucht of vechtreactie. Wanneer deze reactie echter uitblijft zet insuline de glucose om in vet en wordt het vet opgeslagen in de buik  die receptoren heeft waar cortisol zich graag aan hecht.

Stress uit zich zowel als geestelijke druk als lichamelijk: stijgende hartslag, hogere bloeddruk, spanning in de nek, schouders en rug, moeheid, futloos gevoel, hartkloppingen, paniekaanvallen, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, eetproblemen en irritaties.  Hoe langer iemand last heeft van stress, des te ernstiger de symptomen. 
- Massages kunnen de stress verminderen. Evenals
mediteren en filosoferen en gedragondersteunende gesprekken
- Een regelmatig leven van inspanning, rust en ontspanning kan stress verminderen. 
- Ook wie zich breed oriŽnteert en door blijft leren, heeft minder last van stress.  Cursussen zijn dus goed voor de ontwikkeling ťn gezondheid! Mail mij om informatie  over mijn workshops en cursussen.